SOCIAL AND PREVENTIVE MEDICINE

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

SOCIAL AND PREVENTIVE MEDICINE

Lesson Code: KI0500

Professor in charge: Varvara Mouchtouri, Associate Professor

Other Teachers: X. Χατζηχριστοδούλου, Γ. Ραχιώτης  Ε. Μαλισσιόβα, Π. Μηνά, Μ. Κουρέας, M. Κυρίτση, Α. Συγγελάκης, Δ. Καφετσούλη, Ιωάννα Αβακιάν  

ECTS: 4.00

Type|Type of Course: YP | SCIENTIFIC AREA

Teaching Semester: 8th Semester

Hours per week: 4 Hours

Total Time (Teaching Hours + Student Workload) 125 Hours

Prerequisites: OXI

Language of Instruction: Greek

Available for Erasmus: YES

Semester Lectures: Coming Soon…

Teaching Method: Lectures (Face to Face)

Laboratories

MANDATORY ATTENDANCES – LECTURES No

Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class.

Χρήση Τ.Π.Ε (e-mail) στην επικοινωνία με τους φοιτητές.


Evaluation Method: Evaluation language:  Greek

Evaluation methods:  Γραπτή ή προφορική εξέταση (100% της συνολικής βαθμολογίας)

Η αξιολόγηση του μαθήματος και των διδασκόντων πραγματοποιείται -στο τέλος του εξαμήνου- μέσω της συμπλήρωσης από τους φοιτητές ειδικού ερωτηματολογίου.  Οι φοιτητές  ενθαρρύνονται να διατυπώσουν τις απόψεις  τους μέσω του ερωτηματολογίου τόσο  για την εκπαιδευτική διαδικασία του εν λόγω μαθήματος, όσο και για τις ενδεχόμενες αλλαγές οι οποίες είναι αναγκαίες κατά την άποψή τους. Οι απαντήσεις των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να γίνουν  βελτιωτικές αλλαγές.


Objective Objectives/Desired Results: Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές της ιατρικής στις έννοιες της δημόσιας υγείας, της πρόληψης, της κοινωνικής ιατρικής, της πληθυσμιακής υγιεινής καθώς και της αποδεικτικής ιατρικής.

Upon successful completion of the course, the student will be able to:

  • Έχει κατανόηση της σημασίας της οπτικής της δημόσιας υγείας/πληθυσμιακής υγιεινής στην καθημερινή ιατρική πράξη και την λήψη κλινικών αποφάσεων.
  • Έχει γνώση των εννοιών και εφαρμογών της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, καθώς και της επίδρασης του περιβάλλοντος (φυσικό και νοσοκομειακό περιβάλλον, διατροφή, κάπνισμα, αλκοολισμός) στην ανάπτυξη λοιμωδών και χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, στεφανιαία νόσος, σακχαρώδης διαβήτης). Επιπρόσθετα, θα έχει γνώση της επιδημιολογίας και πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων (παθογόνα, θνησιμότητα, θνητότητα, δεξαμενή, χρόνος επώασης και μέτρα πρόληψης και ελέγχου/εμβολιασμοί) και των χρόνιων νοσημάτων, του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) και των προϋποθέσεων εφαρμογής του στην κλινική πράξη, καθώς και της επιδημιολογίας και πρόληψης των ατυχημάτων, των βασικών αρχών οικονομικών της υγείας και των εφαρμογών τους στην προληπτική ιατρική. Τέλος θα έχει γνώση της σημασίας των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (Δ.Υ.Κ.) για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Είναι σε θέση να διακρίνει τις μορφές της πρόληψης και να δίνει σχετικά παραδείγματα. Επίσης είναι σε θέση να διακρίνει την διαφορετική αποτελεσματικότητα του κάθε επιπέδου πρόληψης στην προστασία της υγείας.
  • Χρησιμοποιεί κριτικά την κατακτημένη γνώση προκειμένου να επεξεργάζεται κριτικά τη διεθνή βιβλιογραφία και να συνθέτει μια γραπτή παρουσίαση σχετική με ένα νόσημα, με έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του εν λόγω νοσήματος. Αλλά και να εφαρμόζει στην καθημερινή κλινική πράξη κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο νοσημάτων, αλλά και για την πρωτογενή πρόληψη αυτών.  Επιπρόσθετα, μετά το πέρας της εργαστηριακής άσκησης στο Μικροβιολογικό και στο Χημικό εργαστήριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, οι φοιτητές θα είναι ικανοί να αξιολογούν και να ερμηνεύουν τους χημικούς και μικροβιολογικούς  δείκτες  ποιότητας των τροφίμων, του πόσιμου νερού, των υδάτων αναψυχής και άλλων περιβαλλοντικών δειγμάτων.
  • Αναλύει κριτικά τη διεθνή βιβλιογραφία επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς των μελετώμενων ερευνών. Μπορεί να συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να αναζητήσει και να επεξεργαστεί κριτικά δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικές με κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου (δευτερογενούς πρόληψης ) νοσημάτων.

General Skills

  • Search, analysis and synthesis of data and information, using the necessary technologies
  • Adaptation to new situations
  • Decision making
  • Autonomous work
  • Teamwork
  • Exercise criticism and self-criticism
  • Promotion of free, creative and inductive thinking

Course URL : https://eclass.uth.gr/courses/MED_U_179/

Course Description: 1. THEORY
Εισαγωγή στη Δημόσια Υγεία και Προληπτική Ιατρική
Επιδημιολογία και πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων
Προγράμματα προ συμπτωματικού ελέγχου διαλογής
Εισαγωγή στην περιβαλλοντική υγεία
Πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και νοσοκομειακή υγιεινή
Ο ρόλος των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών – Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός
Πρόληψη υδατογενών νοσημάτων και υδάτινο περιβάλλον – Πόσιμο νερό, θαλάσσιες ακτές, ύδατα αναψυχής
Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία
Βασικές αρχές διατροφής: Μεσογειακή δίαιτα. Ζωονόσοι και Πρόληψη τροφιμογενών νοσημάτων
Διαχείριση αποβλήτων και Δημόσια Υγεία
Πολιτικές εμβολιασμών
Μετάδοση και μέτρα πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων
Επιδημιολογία και πρόληψη χρόνιων νοσημάτων – στεφανιαία νόσος, σακχαρώδης διαβήτης
Επιδημιολογία και πρόληψη ατυχημάτων
Κάπνισμα, αλκοολισμός, ναρκωτικά
Οικονομικά της υγείας
Επιδημιολογία και πρόληψη του καρκίνου

2. EXERCISES
Screening
Άσκηση: «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία»
Άσκηση: «Μελέτη επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης (Λονδίνο 1952)” και «Μελέτη περίπτωσης διατροφικής έκθεσης σε υδράργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»
Άσκηση πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
Άσκηση αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας

3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
Α. Μικροβιολογικό Εργαστήριο: Ανίχνευση ιού Ηπατίτιδας Α σε τρόφιμα με real-time PCR. Ταυτοποίηση μικροοργανισμών με Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time of Flight (MALDI-TOF) φασματομετρία μάζας (mass spectrometry-MS). Επίδειξη ορθής πρακτικής πλυσίματος χεριών και σύγκριση χλωρίδας χεριών πριν και μετά το πλύσιμο με τεχνικές καλλιέργειας. Προσδιορισμός δεικτών ασφαλείας σε τρόφιμα βάση του κανονισμού 2073/2005 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μικροβιολογικών κριτηρίων στα τρόφιμα. Ανίχνευση και καταμέτρηση Legionella spp. σε δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωση βάση του διεθνούς προτύπου (ISO) 11731:2017. Προσδιορισμός μικροβιολογικών δεικτών σε δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σύμφωνα με την ΚΥΑ Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322.
Β. Χημικό Εργαστήριο: Ποιότητα νερού σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ποιότητα νερού σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Χημικός έλεγχος ποιότητας επιφανειακών υδάτων και λυμάτων, Ποσοτικός προσδιορισμός αντιβιοτικών σε πλάσμα αίματος με HPLC.


Recommended reading: –        Suggested Bibliography:

  1. Υγιεινή. Μ. Αρβανιτίδου- Βαγιωνά
  2. Κοινωνική και Προληπτική Ιατρική. Μ. Αρβανιτίδου- Βαγιωνά

– Συναφή επιστημονικά περιοδικά: U.S. Preventive Services Task Force https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/


Τμημα Ιατρικής - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
en_GBEnglish
Μετάβαση στο περιεχόμενο