Γραπτή εξέταση με χρήση εικόνων απεικονιστικών τεχνικών (αξονική τομογραφία – μαγνητική τομογραφία – υπερηχοτομογραφία – απλή ακτινογραφία) όπου ο φοιτητής σημειώνει τις φυσιολογικές ανατομικές δομές που του ζητούνται
Αντικειμενικοί Στόχοι/Επιδιωκόμενα Αποτελέσματα:
Λεπτομερής ανάδειξη της φυσιολογικής ανατομίας ολοκλήρου του ανθρώπινου οργανισμού κατά σύστημα με τη χρήση των κλασσικών και σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων της απλής ακτινογραφίας και ακτινοσκόπησης, της υπερηχοτομογραφίας, της πολυτομικής Υπολογιστικής Τομογραφίας, της Μαγνητικής Τομογραφίας και της Ψηφιακής Αφαιρετικής Αγγειογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά περιγράφονται και αναλύονται τα πολλαπλά επίπεδα δισδιάστατης απεικόνισης με όλες τις προαναφερόμενες μεθόδους, καθώς και η δυνατότητα τρισδιάστατης ανασύνθεσης με τις μεθόδους της πολυτομικής Υπολογιστικής Τομογραφίας και της Μαγνητικής Τομογραφίας. Στη συνέχεια, περιγράφεται η φυσιολογική ανατομία ολοκλήρου του ανθρωπίνου σώματος κατά συστήματα και οι συχνότερες ανατομικές παραλλαγές όπως αυτά αναδεικνύονται στην απλή ακτινογραφία, στην υπερηχοτομογραφία, στην ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία, και στην Υπολογιστική και Μαγνητική Τομογραφία με χρήση πολλαπλών διατομών σε εγκάρσιο, στεφανιαίο και οβελιαίο επίπεδο. Οι ανατομικές δομές παρουσιάζονται κατ’ αντιστοιχία με πτωματικές ανατομικές εικόνες στα ίδια επίπεδα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
• Αναγνωρίζει τη μακροσκοπική ανατομία ολοκλήρου του ανθρωπίνου σώματος στις κλασσικές και σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους.
Έχει συνολική αντίληψη της θέσης των ανατομικών δομών και της χωρικής σχέσης μεταξύ των οργάνων όπως αυτά παρουσιάζονται απεικονιστικά και σε διαφορετικά επίπεδα απεικόνισης.
• Να είναι εξοικειωμένος με την απεικονιστική τοπογραφική ανατομική.