Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στο επιστημονικό πεδίο της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, ειδικότερα στις δερματικές εκδηλώσεις σε συστηματικά νοσήματα.
Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση στην οποία ο φοιτητής θα αποκτήσει θεμελιώδεις γνώσεις αιτιοπαθογενετική σχέση και μελέτη πολλών δερματοπαθειών με νοσήματα και διαταραχές των εσωτερικών οργάνων και συστημάτων.
Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές της σημασίας και κλινικής συμβολής της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ως ανεξάρτητης Ιατρικής Ειδικότητας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
Έχει κατανόηση βασικών αρχών των δερματικών εκδηλώσεων σε συστηματικά νοσήματα.
Έχει γνώση των κύριων διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών δερματικών εκδηλώσεων σε συστηματικά νοσήματα
Είναι σε θέση να διακρίνει τις κύριες διαφορές ανάμεσα στην φυσιολογική και παθολογική κλινική εικόνα, να περιγράψει την αιτία, παθογένεια, εξέλιξη και θεραπεία των σπουδαιότερων δερματικών εκδηλωσεων.
Χρησιμοποιεί τις κύριες διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές στην κλινική πράξη.
Αναλύει τα δεδομένα σε συνδυασμό με το ιστορικό, κλινική εικόνα και δεδομένα του λοιπού κλινικοεργαστηριακού ελέγχου των ασθενών.
Μπορεί να συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να ερευνήσει και να αναλύει την διεθνή βιβλιογραφία.
URL Μαθήματος :
Περιγραφή Μαθήματος:
1. Δερματικές εκδηλώσεις από νοσήματα του κολλαγόνου (2 ώρες) 2. Κληρονομικές δερματοπάθειες με συστηματικές εκδηλώσεις (3 ώρες) 3. Δερματοπάθειες οφειλόμενες σε βακτηρίδια (2 ώρες) 4. Πορφύρες (2 ώρες) 5. Αγγειίτιδα (2 ώρες) 6. Δερματικές εκδηλώσεις από διαταραχές του μεταβολισμού και νόσους των ενδοκρινών αδένων (3 ώρες) 7. Κακοήθη λεμφώματα και δερματικές εκδηλώσεις (3 ώρες) 8. Παθήσεις των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος και εκδηλώσεις από το δέρμα (3ώρες) 9. Παρανεοπλασματικές εκδηλώσεις δέρματος και εξαρτημάτων (3 ώρες) 10. Δερματικές εκδηλώσεις από διαταραχές θρέψης και θησαυρισμό (3 ώρες) 11. Στοματικές εντοπίσεις γενικών νόσων(2 ώρες)
Συνιστώμενη βιβλιογραφία:
Αντωνίου Χ, Κατσάμπας Α: Δερματολογία-Αφροδισιολογία, Broken Hill Publishers LTD
Χρυσομάλλης Φ. και συνεργάτες: Δερματολογία-Αφροδισιολογία, Εκδόσεις Παρισιάνος, 2005.